torsdag 31. januar 2008

Filmer

Snåta har vært litt på kino i det siste. Man vet jo ikke når neste gang blir? Dessuten har hun hørt at Babybio liksom ikke tilbyr den samme opplevelsen..

Filmer jeg har sett i det siste er "Den andre siden" av den tysk-tyrkiske regissøren Fatih Akin (har bl.a regissert Mot veggen som gikk på kino for et par år siden) og "4 måneder, 3 uker og 2 dager" av den rumenske regissøren Cristian Mungiu. For å starte med den siste først, så handler denne filmen om én dag i livet til Gabita og Otilia i en by i Romania i 1987. Man skjønner det er et eller annet som skal skje for Otilia drar rundt i byen for å fikse et ledig hotellrom til dem og møter en mann som Gabita tidligere har snakket med på telefon og avtalt og møtes på dette hotellrommet. Etter hvert kommer det frem at Gabita er gravid og skal få mannen til å utføre abort på henne. Filmens tittel henleder til hvor langt hun faktisk har kommet i svangerskapet, og dette regnes som mord og vil medføre straff for både Gabita og mannen. Filmen vant Gullpalmen i Cannes som første rumenske film noen gang.

Den andre siden er en helt annen film, men også denne med et alvorlig tema; døden. Vi får presentert to fortellinger etter hverandre som henger sammen og der tilfeldigheter råder. Hvorfor dør disse personene? Og hvorfor møtes aldri de som burde ha møtt hverandre før det er for sent? Fortellingen og fortelelrmåten til akin fascinerer meg like mye i denne filmen som den gjorde i Mot veggen.

Neste film blir førpremiere på "Mannen som elsket Yngve" på Gimlefest nå på lørdag. Omtale følger.

Ingen kommentarer: