tirsdag 13. mai 2008

Bok: Svart jente / Hvit pike

Svart jente / hvit pike av Joyce Carol Oates handler om romkameratene Minette Swift (svart jente) og Genna Meade (hvit pike). Genna ser tilbake til tiden de to delte rom som 19 år-inger på Haven Hous på Schuyler College og forteller historien som ender i Minettes død. Det er rasisme og misunnelse. Det er klasseskiller og etiske og moralske dilemmaer. Genna er "snill pike" som gjør alt for at Minette skal like henne. For Minette redder jo livet hennes en dag Genna ufortrødent løper ut i gaten uten å se seg om. Men Minette holder henne igjen. Minette på den andre siden er "slem jente"; uforskammet, frekk og brautende.
Vi skjønner etter hvert at disse to jentene er sterkt preget av sine familiebakgrunner: Genna med en radikal advokat som far som forsvarer alle de forsvarsløse og lar dem bo hjemme hos seg. Minette med en sterk troende og konservativ pastor som far.

Alle løgner er sannheter, sier Genna, men ikke alle sannheter er løgner. Til og med sannheten om Minette og Minettes død lyver hun om for Minette reddet jo livet til Genna den gangen.

Ingen kommentarer: