fredag 1. juni 2007

Bok: Montecore - en unik tiger


Jeg har nettopp lukket permen til "Montecore - en unik tiger". Bok nr. 2 av den prisbelønnede svenske "innvandrerforfatteren" Jonas Hassen Khemiri - og for en bok! Jeg er helt målløs faktisk...

Boka handler om forfatteren Jonas Hassen Khemiri som nettopp har levert fra seg manuset til sin første bok, "Et øye rødt" som får en e-post fra Kadir, "din fars mest antikke venn" som skal skrive en biografi om faren til Jonas, kalt Abbas for anledningen. Bokas består av e-poster fra Kadir i nåtid, Kadirs fortelling / utdrag av boken om Abbas og hans møte med Sverige og Jonas' egne minner fra oppvekster.

Det er en bok om opprør. Om sønner som vender seg mot sine fedre og fedre som snur ryggen til sine drømmer. Om kløften mellom generasjoner, og skillet mellom kulturer.

Språket er et helt eget, en blanding av svensk, engelsk, fransk, arabisk, og det er så levende og morsomt! (Han kaller f.eks bestemor for "stormor" (grand mère fra fransk) og svigermor "vakkermor" (belle mère på fransk)) I en av sekvensene der Jonas minner sin egen barndom forteller han om dette egne språket som han til og med omtaler som khemirisk: "Men pappa, du har jo også ditt eget språk!(...), for vanlige foreldre snakker enten svensk eller ikkesvensk, men bare pappaer har sitt eget språk, bare pappaer snakker khemirisk"

Samtidig som språket til Kadir er urkomisk nettopp fordi han bruker helt feil ord og blander inn franske ord hele tiden, er språket til Jonas sårt og med et barns stemme. Han skriver om seg selv i du-form i alle minnesekvensene og om sin far som "pappaer", sin mor som "mammaer og sine brødre som "småbrødre".

Det tar litt tid før du skjønner sammenhengen og hvem som skriver hva - særlig når Jonas omtaler seg som "du" kan man bli litt forvirret, men når man først forstår hvem som sier hva og blir fortrolig med Kadirs språk er det bare å la seg rive meg og ta av seg hatten for denne unge lovende svensk-tunisiske forfatteren.

Khemiri kom ut med sin første bok, "Ett öga rött" i 2003. Denne har jeg ikke lest, men jeg lover deg: Det skal jeg nå!!

Terningkast:
Lar seg ikke måle! En av mine beste leseropplevelser uten tvil. LES DEN, please!

Til informasjon:

I følge Wikipedia er en Montecore en hvit tiger som de to tysk-amerikanske entertainerne Sigfried & Roy brukte i et av sine show. Les historien her.

Ingen kommentarer: